Fa nyílászárók és munkák

Hogyan válasszunk megfelelő ablakot?

A misztikus U érték

Az egyik leggyakrabban hallott paraméter a nyílászárók kapcsán az U érték, ami gyakorlatilag a hőszigetelés számmal pontosan megadható mértéke. Pontosabban a hőátbocsátást méri ez az érték, tehát minél kisebb ez az érték, annál jobb a szigetelés. Régebben K értéknek nevezték, a kettő ugyanazt jelenti. Az U értéknél azonban több dologra is figyelni kell. A különböző gyártók adataiban ugyanis az érték nem mindig ugyanarra vonatkozik. Az ablakszerkezetnek van egy U értéke és az üvegnek is van egy U értéke. A két értékből számítható a teljes ablak U értéke. A gyártók gyakran csak az üveg U értékét adják meg, mert az jobb szigetelést mutat. Figyelni kell tehát rá, hogy melyik érték van megadva.

Fa ablak

Milyen értékekkel lehet találkozni?

  • A hagyományos 2 rétegű üveg u=2,8-as értékkel rendelkezik. Új beépítés esetén ilyen üveget 2006.szeptember 1-jétől már nem szabad használni. Sajnos azonban több cég ajánlatában még mindig szerepel ilyen üveg.
  • A kétrétegű, hőszigetelő fémréteggel is rendelkező üveg általában u=1,4 vagy u=1,3-as értékkel rendelkezik. Itt fele annyi a hőveszteség, mint hagyományos üvegnél. Ennél rosszabb szigetelésű üveget semmi esetre se válasszanak!
  • Kétrétegű, hőszigetelő fémréteggel rendelkező, nemesgázzal (argon) töltött üveg. Általában u=1,0 értékkel találkozhatunk. Ahol nem az olcsó ár a fő cél, ott ma már ilyen üveg az alapfelszerelés.
  • Háromrétegű üveg esetén elérhető az u=0,6-os érték is. Ma már ez az üveg is kezd elterjedni. A hőszigetelés mellett a hangszigetelés miatt is szoktak ilyen üveget alkalmazni. Azonban itt már figyelni kell arra is, hogy az ablak súlya jelentősen megnő ilyen esetben. Nem elég korszerű profil, esetén túlterhelődhet az ablakszerkezet, ami azt eredményezheti, hogy az ablak hamarabb tönkremegy, nem bírja az ablakszárny súlyát. Továbbá nagyméretű ablakszárnyak esetén az ablak kezelése is nagyobb erőt igényel.
  • Az ablakkeret esetén általában u=1,0 és u=1,8 körüli értékekkel találkozhatunk. Az egyes ablaktípusok közötti különbség érzékelhető: ha kinn 0 fok a hőmérséklet, akkor u=2,8-as üveg esetén az üveg belső felületi hőmérséklete 14 fok. Viszont u=1,0-ás üveg esetén a felületi hőmérséklet jelentősen magasabb: 19 fok. Ekkor már nem jelentkezik a kellemetlen hidegérzet az ablak közelében.

Amit az ablakokról még tudni érdemes

Az ablakok kiválasztása hosszú távú döntés. A fa anyag természetessége bensőséges, barátságos hangulatot kelt otthonában.

A fából készült ablakoknál fontos, hogy vetemedésmentesek legyenek. A megfelelően kiszárított, kezelt ablak hosszútávon biztosítja a vetemedésmentességet.

Az időjárási viszonyok (eső, hó, fagy, napsütés) elleni védelem fontos része a felületkezelés.

Több éves tapasztalattal rendelkezünk a minőségi famunkák kivitelezésében, kérem tekintse meg referenciáinkat.


Régóta keresi már a megfelelő teraszajtót?

Válassza ki nálunk a legjobbat!

Kínálatunkban balos és jobbos nyitásirányú, könnyen működtethető modellek sorakoznak. Ezek mindegyike masszív, időtálló tokkal bír, igény esetén zárható kilinccsel is felszerelhető.

Erkélyajtó, teraszajtó

Erkély- és teraszajtó típusok

  • fix
  • nyíló (1 vagy 2 szárnnyal)
  • nyíló-bukó
  • bukó-toló
  • emelő-toló

Bővebben informálódna termékeinkről?

Keressen minket elérhetőségeink valamelyikén akár már ma!


Tekintse meg ablak és erkélyajtó galériánkat!

Ajánlatkérés fa munkára

Nyílászárók, és egyéb fa munkák egyedi igényekre szabva!

Kérjen árajánlatot!

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát a böngészőben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban talál.

Elfogadom