ingyesen helyszíni felmérés
Famunka.hu - Minőségi fa nyílászárók

Nyílászáró fogalomtár

Hőátbocsátási tényező (U): Mértékegysége: [W/m2K] Meghatározása: 1 m2 felületen 1 Kelvin hőmérséklet különbség esetén átáramló hő mértéke. Minél kisebb az érték, annál jobb a szigetelése egy adott szerkezetnek. Megjegyzés: korábban K-érték néven volt ismert. Az Uf a keret, az Ug az üveg és az Uw, az egyesített értéke egy ablaknak.

Hővezetési tényező (λ): Mértékegysége [W/mK] A hővezetési tényező egy anyag, állandó, fizikai jellemzője, amely jellemzi az adott anyagra vonatkozó hőáramlási viszonyokat. A hővezetési tényező azt a hőmennyiséget adja meg, amely az adott anyag egységnyi keresztmetszetén, egységnyi hőmérséklet-különbség hatására, egységnyi idő alatt áthalad. Minél kisebb a hővezetési tényező, annál jobban szigetel az adott anyag. Ez a tulajdonság télen fontos, amikor a külső hideg ellen kell megvédeni az épületben lévő belső meleget!

PVC: Poli-vinil-klorid; hőre lágyuló, kémiailag ellenálló kemény illetve lágy szintetikus polimer, más néven műanyag. Az ablakgyártásban a kemény PVC-t használják.

Profil: Így nevezzük az ablak tok- és szárny keretszerkezetét. A fa ablakoknál ez tömör fa anyag, részletesebben, réteg ragasztott és tömbösített anyagról beszélünk, míg az alumíniumnál és a műanyagnál belül üreges, kamrákkal tagolt az alapanyag.

Hőszigetelt üveg: Azok a sík üvegek, melyeket legalább két rétegben, speciális távtartóval légmentesen egymáshoz rögzítenek. A közöttük lévő változó távolságú légrés levegővel, vagy valamilyen (Argon; Kripton) gázzal töltött. A légrésben NINCS vákuum!

Low-E bevonat: Egy alacsony emissziójú lágyfém bevonat, melyet annak érdekében juttatnak az üveg felületére, hogy a hosszú hullámú infravörös tartományú sugarakat, egyszerűen fogalmazva, a hőt az épületbe visszatükrözze. A Low-E bevonat szabad szemmel nem látható!

Vasalat: Az ablakok mechanikai működtetését és záródását biztosító elemek.

Kamra: Az ablak tok-és szárnyprofiljában található, egymástól elkülönülő légkamrák. A mai korszerű ablakok minimum 5 légkamrásak, melyhez legalább 70 mm-es beépítési mélység tartozik.

Beépítési mélység: Az ablak tok- illetve szárnyprofiljának keresztmetszete.

Toktoldó: Az ablak tokprofiljának szélesítésére és/vagy magasítására szolgáló elemek, melyek LEGO-szerűen kapcsolódnak az ablak profiljához. Gyakran szükség van ezekre az elemekre redőnyözés, hőszigetelés esetén.

Soroló: Kettő, vagy több ablakszerkezet egymáshoz építése esetén alkalmazandó elem. Több fajtáját ismerjük: nútos-, statikai-, dilatációs, vagy szögsorolók.

Argon gáz, kripton gáz: Hőszigetelt üveg esetén, az üvegek közötti légrés kitöltésére szolgáló nemesgáz, mely jobb hőszigetelést biztosít.

Távtartó: Az üvegek közötti légrést biztosító és távolságukat szabályozó elem. Szintén több fajtája ismert: alumínium, nemesacél, műanyag, TPS-távtartó.

Fóliás profil: Azokat a PVC profilokat nevezzük így, amelyek egy speciális fólia bevonattal vannak ellátva, így különleges, az alaptesttől eltérő színűek lehetnek. Ezek a fóliák többféle faerezet mintájú, vagy RAL színű lehet.

Tömbösített faanyag: Lásd rétegrasztott!

Hossztoldott faanyag: Azt az eljárást nevezzük így, amikor a tömbösített faanyagot, rétegenként külön-külön, hosszában toldjuk meg. Ezáltal a fa felületén farkasfog szerű, ragasztott csatlakozásokat láthatunk. Ezek, a felületkezeléssel részben, vagy teljesen eltüntethetőek. Akinek ez esztétikailag nem felel meg, vásárolhat toldásmentes anyagból készült ablakot is. Ezek minden esetben drágábbak, mert a felhasznált alapanyagoknak még hosszabb felületen kell hibamentesnek lenniük.

Rétegragasztott: A faalapanyag eltérő szálirányú forgatásával egymáshoz ragasztott tömbösítési eljárás. Minimum három rétegben történik, majd a kapott anyagból alakítják ki a tok-, szárny- és egyéb profilokat. Ez az eljárás akadályozza meg, hogy vetemedjen az ablak.

EPDM: Etilén-propilén-diene-monomer nevű műkaucsuk, mely jó nyúlóképességű és a terhelés megszűnésével visszanyeri eredeti alakját és méretét. Így az ablak tömítettsége nem romlik le a használattól. Ez az anyag váltotta fel, ma már kevés kivételtől eltekintve, az ablaktömítő gumit, amely néhány év alatt merevvé, törékennyé vált, összepréselődött állapotában nem biztosított megfelelő légzárást.

Kérjen árajánlatot az alábbi telefonszámon:

Mobiltelefon +3670 / 365-3406

Ajánlatkérő űrlap >>>

Hírlevél