Beltéri nyíló ajtók:

A beltéri helységek elválasztását szolgálják, ugyanakkor közlekedést biztosítanak a terek között.

Ha beltéri ajtót szeretnénk, rengeteg lehetőség közül válogathatunk.

Elképzeléseinknek szinte csak az anyagiak szabhatnak határt.

Az emberek túlnyomó többsége ha beltéri ajtót vásárol, elsőként az ajtó árát nézi.
Az ajtó formáját, minőségét és méretét csak másodsorban, pedig pont ez a legfontosabb.
Pedig ha végig gondoljuk igen fontos tényező lehet a beltéri ajtó kiválasztásában, hogy egyedi méretre is gyártanak, vagy csak szabványméretet.

A kereskedelemben is kaphatók szabvány méretre készített ajtók egész olcsó áron.
Viszont a szabvány méretre készített ajtó nem biztos, hogy megegyezik a nekünk szükséges ajtó mérettel.
Az ajtót gyártó cégek pedig java részt közlik velünk, hogy egyedi méretek nem kaphatók.
Érthető is ez, hiszen szériában nagy termelő kapacitással gyártják termékeiket.
Az egyedi méretű nyílászárókat nagy szériában lehetetlen gyártani, illetve csak nagyon gazdaságtalanul.

A felhasználó számára azonban épp itt van a buktató, ugyanis nem biztos, hogy a kereskedelemben megtalálható ajtó megfelelő méretű lesz az adott falnyílásba. Amíg az ajtónk szabvány méret szerint készül, addig a falnyílásunk ezer másik méretben készülhet attól függően, hogy a kőművesünk éppen hogyan dolgozott. Éppen ezért a kereskedelemben megvett kész ajtó a legritkább esetben illeszkedik a kívánt helyre.

Vagyis az eredmény plusz idegesség, költség, kosz-por, a különböző szakmák egymásra mutogatása, felfordulás, elhúzódó beépítés, és a végén egy kényszer megoldás amire a legjobb szándékkal is csak azt lehet mondani, hogy az adott helyzetből maximum csak ezt lehetett kihozni.

Ilyenkor jönnek ,,a kissé faragjuk meg a falat” gondolatok, viszont ezzel már kárt okozunk a festésben, a falban vagy épp a csempe burkolatban. Ebben az esetben megint jöhet a kőműves, festő, hidegburkoló, vagy nekiállhatunk saját magunk, és a végeredmény nem biztos, hogy szép lesz. Ezen felül lehet a lakásban utólagos bővítés, vagy éppen átalakítás, ami kapcsán új falnyílás kerül kialakításra.

Ismeretlen anyagú régi falban nem mindig sikerül tartani a párhuzamost és a derékszöget. Ilyen helyzetekben megint problémás a kereskedelemben megvett ajtónk beszerelése, hiszen majd nagy ferde hézag tátong az ajtó mellett, amit utólag kell eltakarnunk valamilyen módon. Az eredmény ugyancsak kétséges.

Mindezen problémák mellett, ha szerkezeti és minőségi szempontból vizsgáljuk meg a barkácsboltban kapható kész ajtókat, bizony találunk kifogásolható dolgokat. Többek között, mivel viszonylag olcsón beszerezhetők, így feltételezhető, hogy valami spórolás volt az alapanyag választást illetően.

Könnyen elképzelhető, hogy többnyire egy egyszerű keretből áll, ami két oldalról kapott valami vékony lemezborítást. Belül pedig többnyire légüres marad, vagy valami papírrácsot tesznek, hogy legyen némi tartása. Mindenesetre, ha megemelünk egy ilyen ajtót általában elég könnyű, ami azért már árulkodó jel lehet. Az ajtólap felülete általában laminált, így a napsugárzás hatására pár éven belül elszíneződhet.

Ezen felül a hanggátlása sem kiemelkedő, mivel kialakítása révén nem lehet ellátni hangátló szigeteléssel sem. Az alapvetően rossz konstrukció miatt a sarokkötések fellazulhatnak, és az ajtó megereszkedhet az évek során.

Ha viszont tartós, szép, igényesen elkészített beltéri ajtót szeretnénk a saját egyedi méretünkhöz igazodva, akkor keressünk fel egy asztalost.
Az egyéni igényeket is kielégíteni képes vállalkozó biztos nem fog elutasítani minket, és készséggel áll rendelkezésünkre.

Miért előnyös megoldás így legyártatnunk az ajtót?

A válasz egyszerű: manapság nagyon elterjedt az utólag szerelhető tokos megoldás, aminek alkalmazásával nincs szükség utólagos kőműves-, festő- és egyéb munkálatokra.

A gyártó a tokot szakszerűen beszereli, illetve takaró lécekkel esztétikusan eltakarja a tok-fal csatlakozását. Természetesen ezen kívül léteznek más tok típusok is, név szerint:

 • Vaktok
 • Gerébtok
 • Ácstok
 • Hevedertok
 • Ragasztott pallótok
 • Peremes pallótok
 • És az említett utólag szerelhető tok

Ács tok beltéri fa ajtókhoz Heveder tok ajtókhoz Peremes pallótok Lemezelt ajtólap beltéri fa ajtóhoz

Lapszerkezetét tekintve megkülönböztetünk:

 • Keretbetétes: hornyolt, falcolt
 • Lemezelt:
  • tele
  • üveges (félig, ill. mélyen)
  • kitöltés: - szigetelt forgácslap
  • hab
  • léc
  • méhsejt karton
  • borítás: - farostlemez, színelt farostlemez, laminátos farostlemez
  • rétegelt lemez, színelt rétegelt lemez
  • MDF
  • színelt vékony forgácslap
  • furnér
 • Üreges forgácslap borítva

Ezen lehetőségek közül válogathatunk kedvünkre. A keretbetétes ajtóknál van egy tömörfa keret, amiben egy táblásított tömörfa betét található.

Keretbetétes beltéri ajtó

Lemezelt ajtóknál választhatunk tele ajtót, ami azt jelenti, hogy az egész ajtónk faburkolatú, illetve választhatunk üvegest, amelyben részben üvegezett az ajtónk.
Amint az a képen is látható, lemezelt illetve tömörfás esetben is van lehetőségünk az ajtó megjelenésének egyedivé tételére.
A sima felületünk egy két ívelt betétes berakással teljesen más megjelenést mutat.

Fa beltéri ajtók

Az ajtó középső részeként (betét) alkalmazhatunk szigetelt forgácslapot, valamilyen szigetelő habot, léceket és méhsejt kartont.

Ezen elemek töltik ki a lemezek közti részt, illetve merevítést is biztosítanak az ajtónknak. A borításra széles lehetőségünk nyílik.

Kerülhet borításnak farostlemez, laminált farost lemez, rétegelt lemez, MDF és vékony forgácslap is akár, de ezenajtóknál lehetőségünk nyílik furnér borítás alkalmazására is.

Ez azért előnyös, mert ha valaki a bútorja fafajához szeretné igazítani az ajtaja megjelenését, akkor ahhoz illő furnért választhat.

Ha valami különlegesen felületkezelt bútort szeretnénk utánozni, abban az esetben pácok és lakkok széles választékában válogathatunk.

Így a gyártó teljes mértékben a vevő igényeinek megfelelő ajtót tud legyártani. És ami a legfontosabb, ha egy egyéni gyártóhoz fordulunk, akkor ő maga felméri a helyszínen az ajtógyártáshoz szükséges méreteket.

Felméri a vevő igényeit, ehhez mérten vázolja a lehetséges megoldásokat. Furnért és színt illetően még mintát is tud mutatni, majd az összegyűjtött információk tudatában megtervezi az ajtót.

Ezáltal meg tudja mutatni a terveket, és amennyiben szükséges, még módosítani tud rajta. Ha pedig megvolt a végleges egyeztetés, megkezdődhet a gyártás és a beszerelés.

Ezáltal az ajtónk nem több kézen át került az üzletbe, majd hozzánk, hanem közvetlenül a gyártótól. Így a minőségért és a beszerelésért a gyártó vállalja a felelősséget, míg a kereskedelemben megvásárolt rossz méretű ajtónkat már nem biztos, hogy kicserélik.

Ami még fontos, a megfelelő minőségű és tartósságú faanyag kiválasztása a korszerű ajtógyártás alapja. Ezáltal egy legyártott minőségi egyéni igényeket kielégítő ajtóban helyére szerelve Ön és mások is sok-sok éven át gyönyörködhetnek.

Összegezve: még ha magasabb is az egyedi beltéri ajtó ára, árajánlat adáskor a „szabvány méretű” tömegterméknél, mindösszességében egyáltalán nem biztos hogy olcsóbban jövünk ki, mint az egyedi gyártású ajtókkal.

Nem is beszélve a felmerülő problémák megoldásáról.

A beltéri ajtó gyártó cégek nagyrésze külömböző marketing módszerekkel próbálja a vevőket rávenni a laminált,vagy fóliázott beltéri ajtókra, mondván,hogy az ugyan olyan jó és szép mint egy tömörfa beltéri ajtó, és lényegesebben olcsóbbak.

Ez olyan mint ha egy BMW-t hasonlítanánk egy Trabanthoz, a célnak mind a kettő megfelel, csak nem mindegy melyikkel járunk.

A beltéri ajtó ráadásul egy életre szól, de legalább 20-30 évre és nem mindegy, hogy ez idő alatt mit nézünk és használunk ezen idő alatt.

Ami nagyon fontos, hogy a laminált vagy fóliázott beltéri ajtókkal előbb vagy utóbb mindig problémák adódnak, ezt a sok éves tapasztalatom alapján nyugodt szível kijelenthetem.

Végszóképpen a legfontosabb, hogy egy minőségi, utólag szerelhető tokos tömör fa beltéri ajtót az ön elképzelése szerint elkészítve és gond nélkül beépítve sok éven keresztül fogja ön és mindenki aki látja csodálni.

Nyílászárók, és egyéb fa munkák egyedi igényekre szabva!

Kérjen árajánlatot!