Olyan esetekben, amikor az ajtószárny vagy az ajtószárnyak nyitásához nincs elegendő helyünk vagy a kinyitott ajtószárnyak eltakarnak valamit, célszerű tolóajtókat vagy harmonika ajtókat beépíteni. A tolóajtókat két fő csoportba sorolhatjuk. Az első esetben a tolóajtó (vagy a tolóajtó szárnyai, ha kétszárnyú tolóajtóról beszélünk) a fal előtt tolható el azzal párhuzamosan, ezt a tolóajtót fal előtt futó tolóajtónak nevezzük. A második esetben a falban kialakított nyílásba toljuk az ajtólapokat, ez a típus falba futó tolóajtóként ismert. Ez utóbbi megoldás a praktikusabb és elegánsabb. Viszont az építkezés során már előre meg kell tervezni a tolóajtó helyét, ki lehet alakítani a falnyílást gipszkartonból, tégla falazattal vagy a kereskedelemben már kapható direkt erre a célra kifejlesztett, előre beépíthető, tolóajtó fogadó szerkezettel. Az általunk készített tolóajtók felső sín megvezetésűek, a tolóajtó alsó részén csak egy pici vezető nyelvecske van elhelyezve, ami nem látszik és nincs útban semminek. A kétszárnyú tolóajtókra praktikus szerelni szinkron vasalatot, ami a két tolóajtó szárnyat egyszerre és könnyedén mozgatja. Tolóajtóinkra különbözó tolóajtókagylók vagy -fogantyúk kerülhetnek, amelyek anyagában harmonizálnak a többi ajtóra helyzett kilincsel.

Fa beltéri tolóajtó

Harmonikaajtó

A harmonikaajtóknak két fő működési elve van. Az egyik működési elv esetében minden egyes harmonikaajtó szárny a függőleges tengelye mentén egy ponton fel van függesztve, és harmonikaajtó sínen gurul, így az ajtószárnyak tömege nem terheli a pántokat. Ebben az esetben a tokszárak melletti első ajtószárnyak fele olyan szélesek, mint a középsők, hogy a teljes nyitáskor a harmonikaajtó szárnyak egymásra tudjanak záródni. A harmonikaajtók másik típusa az, amikor a nyílást lényegesen több kis ajtószárnyra bontjuk, a kis szárnyakat az előbbiekkel hasonló módon felfüggesztjük, és hogy teljesen egymásra tolhatóak legyenek, még a szárnyakon belül is két lamellát alakítunk ki. Az előbbivel szemben ennek az az előnye, hogy ha megfelelő a falvastagság, akkor a harmonikaajtó szárnyak teljesen elrejthetőek a falban.

Az emberek túlnyomó többsége ha beltéri ajtót vásárol, elsőként az ajtó árát nézi. Az ajtó formáját, minőségét és méretét csak másodsorban, pedig pont ez a legfontosabb.
Pedig ha végig gondoljuk igen fontos tényező lehet a beltéri ajtó kiválasztásában, hogy egyedi méretre is gyártanak – e belőle, vagy csak szabványméretet.

A beltéri ajtó forgalmazó cégek nagy része arra hivatkozik, hogy csekély kivétellel, talán csak a „garázs asztalosok”, mindenki szabvány méretű ajtókat gyárt. Vagyis a kőműves igazodjon az ajtó méretéhez.

De gyakran a falnyílásunk már megvan, mikor a beltéri ajtók kiválasztásához érünk. Ráadásul a napjainkban igen elterjedt utólag szerelhető tokos beltéri ajtók technológiai lényege az, hogy a beépítés nem jár kőműves munkálatokkal. Előfordul, bár ritkán, hogy a forgalmazó cég még a szükséges falnyílás méreteket is megadja, de tapasztalataink szerint a falak átalakítása sosem sikerül olyan méretűre, sem függőbe, sem vízszintbe ahogy azt szeretnénk.

Ekkor fordulhat elő, hogy a megrendelt és helyszínre szállított beltéri ajtó nem fér be a falnyílásba, vagy „ átesik rajta”. Ilyenkor jön az utólagos fal átalakítás, mely olyan munkálatokkal jár, amely általában vagy biztos, hogy megsérti a már lerakott járólapot, csempét, illetve falfestést.

Vagyis az eredmény plusz idegesség, költség, kosz-por, a különböző szakmák egymásra mutogatása, felfordulás, elhúzódó beépítés, és a végén egy kényszer megoldás amire a legjobb szándékkal is csak azt lehet mondani, hogy az adott helyzetből maximum csak ezt lehetett kihozni.

Ellentétben ha olyan beltéri ajtó gyártót vagy forgalmazót választunk, akik maguk mérik fel a beépítési helyszínt és az alapján gyártják a beltéri ajtókat mindezt elkerülhetjük. Ez esetben nincs egymásra mutogatás, hogy a forgalmazó mond egy méretet, a kőműves meg kialakít egy másikat.

A pontos méretekért és minőségért egy cég vállalja a felelősséget. A méretre gyártott ajtó beépítése sokkal gyorsabb, hisz nem kell a kőművesnek utána igazítani a falnyílást, nem jár plusz felfordulással és költséggel, és a végeredmény az lesz amire vártunk. Egy maximális helykihasználtságú, jól működő, tetszetős, gyönyörű szép beltéri ajtó.

Ám az egyedi beltéri ajtó gyártás nem csak a méret egyediségét foglalja magában. Gyakran előfordul, hogy nem a beltéri ajtóhoz választanak a vevők konyha- vagy szobabútort. Ilyenkor nagy előny, ha mind az ajtó agyagában mind pedig színében igazodni tud a meglévő berendezéshez a beltéri ajtó.

Vagyis a beltéri ajtó gyártó például többféle fafajból vagy furnérozással és pácszínnel is legyártja az ajtónkat. A minőségi belső ajtó gyártó bármilyen egyedi pácszín keveréssel bármilyen színt el tud érni, maximálisan igazodva a vevő igényeihez.

A beltéri ajtó gyártóval történő közvetlen egyeztetés kiküszöböli a több kézen álfolyó információ áramlás közbeni félreértéseket.

Ez nagyon fontos tényező lehet, ha a beépítési helyszín olyan adottságokkal rendelkezik, ami mindenképp speciális technológiai megoldást igényel. Így kiküszöbölhetjük azt, hogy a mindent megígérő forgalmazó a nem megfelelően legyártott termék árát rajtunk bevasalja és az ajtógyártóra mutogasson, hogy ő készítette rosszul, a problémánkkal forduljunk hozzá.

Összegezve, még ha magasabb is az egyedi beltéri ajtó ára, árajánlat adáskor a „szabvány méretű” tömegterméknél, mindösszességében egyáltalán nem biztos hogy olcsóbban jövünk ki, mint az egyedi gyártású ajtókkal. Nem is beszélve a felmerülő problémák megoldásáról.

A beltéri ajtó gyártó cégek nagyrésze külömböző marketing módszerekkel próbálja a vevőket rávenni a laminált,vagy fóliázott beltéri ajtókra, mondván,hogy az ugyan olyan jó és szép mint egy tömörfa beltéri ajtó, és lényegesebben olcsóbbak. Ez olyan mint ha egy BMW-t hasonlítanánk egy Trabanthoz, a célnak mind a kettő megfelel, csak nem mindegy melyikkel járunk.

A beltéri ajtó ráadásul egy életre szól, de legalább 20-30 évre és nem mindegy, hogy ez idő alatt mit nézünk és használunk ezen idő alatt.

Ami nagyon fontos, hogy a laminált vagy fóliázott beltéri ajtókkal előbb vagy utóbb mindig problémák adódnak, ezt a sok éves tapasztalatom alapján nyugodt szível kijelenthetem.

Végszóképpen a legfontosabb, hogy egy minőségi, utólag szerelhető tokos tömör fa beltéri ajtót az ön elképzelése szerint elkészítve és gond nélkül beépítve sok éven keresztül fogja ön és mindenki aki látja csodálni.


Tekintse meg beltéri tolóajtó galériánkat!

Nyílászárók, és egyéb fa munkák egyedi igényekre szabva!

Kérjen árajánlatot!