Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi időt vesz igénybe a nyílászárók beépítése?

A munkaidő több tényezőtől is függ: a beépítendő nyílászárók mennyisége, mérete mellett befolyásolhatja a megrendelt kiegészítők (pl. redőnyök, zsalugáterek stb.) száma, valamint az is, hogy szükséges-e a régi nyílászáró elemek bontása, vagy esetleg tokba építéssel (bontás nélkül) is kivitelezhető a csere. Átlagosan 2-2,5 órával számolhatunk nyílászárónként.

 

Milyen fából készülnek a nyílászárók?

A minőségi fa nyílászárók tartóssága, megbízhatósága legalább annyira múlik a megfelelő alapanyag kiválasztásán, mint a gyártási folyamat egyes lépésein. Éppen ezért az ajtókhoz, ablakokhoz többféle fafajtát is felhasználunk, amelyek előnyös tulajdonságaik révén nemcsak esztétikus, de egyszersmind időtálló produktumot garantálnak. Az egyik legnépszerűbb alapanyag az erdei (borovi) fenyő, amelynek jellegzetes vörösesbarna színe és gazdag erezettsége természetes hatást kölcsönöz a nyílászáróknak; emellett rendkívül strapabíró és könnyen megmunkálható fafajtának számít. A tölgy szintén ideális a faajtók, -ablakok készítéséhez: kiváló stabilitású, nagy keménységű, időjárásálló, továbbá jól pácolható/lakkozható..

 

A faablakok, -ajtók esetében tartani kell a vetemedéstől?

Nem. Cégünk nagy hangsúlyt fektet a gyártás során az ablakok, ajtók körültekintő szárítására, kezelésére, ami hosszú távon is garantálja a vetemedésmentességet.

 

Csak sztenderd méretű ajtókat/ablakokat rendelhetek?

Kérés esetén egyedi méretben is gyártunk fa nyílászárókat. A tervezést, kivitelezést minden esetben alapos helyszíni felmérés előzi meg, a felvett adatok alapján pedig a helyspecifikus kötöttségek figyelembevételével állítjuk össze Önnek személyre szabott ajánlatunkat.

 

A zsalugátereket utólag is fel lehet szerelni az ablakokra?

Igen, a zsalugáterek felszerelése a nyílászáró típusától függetlenül akár utólagosan is elvégezhető bármiféle bontási munkálat nélkül. Mivel a zsalugáterek is ugyanazokból az alapanyagokból készülnek, mint az ajtók, ablakok, stílusuk tekintetében is maradéktalanul illeszkedni fognak a meglévő fa nyílászárókhoz.

 

Nyíló- vagy tolóajtót érdemes választani beltérre?

Mindkét típus számos előnnyel kecsegtet, ezért a döntést elsősorban a személyes preferenciáink, illetve otthonunk adottságai határozzák meg. A tolóajtók rendkívül helytakarékosak, emellett modern megjelenésük miatt is közkedveltek. A nyílóajtóknak ezzel szemben sokkal jobbak a szag-, hang- és hőszigetelő képességeik, ezért bizonyos helyiségekbe (pl. a konyhába vagy a mellékhelyiségbe) mindenképpen ezeket érdemes választani.

 

Műemlékvédelem alatt álló épületben cseréltetnék nyílászárót. Ez azt jelenti, hogy le kell mondanom a korszerű nyílászárók nyújtotta előnyökről?

Szerencsére a műemléki nyílászárók beépítése nem jár semmiféle kompromisszummal. A műemlék jelleg megóvása mellett kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a beépített nyílászárók napjaink hőtechnikai, műszaki elvárásainak is maradéktalanul eleget tegyenek.

 

A télikert építéséhez szükség van hatósági engedélyre?

Igen. Tekintve, hogy a télikert területe beleszámít a beépítettségbe, a kivitelezése minden esetben építésiengedély-köteles. Akkor is szükséges engedélyeztetni, ha az oldalfalai kiszerelhetőek.

 

Mely fafajtákból készülnek a falépcsők?

Mivel a lépcsők jellemzően folyamatos terhelésnek vannak kitéve, az ideális választást a kiemelkedő ellenálló képességű keményfa fajták jelentik. Ezek nemcsak a szerkezet stabilitását szavatolják, de a vetemedésnek, kopásnak is ellenállnak. A hazai fajták közül a leggyakrabban tölgyet vagy bükköt használunk, de a kőris, az akác vagy éppen a dió is optimális alapanyag. Az egzóta fajtákból a mahagóni, a bambusz vagy az olíva számít a legnépszerűbbnek.

 

Van lehetőség a falépcső utólagos beszerelésére is?

Igen, az úgynevezett önhordó (fa- vagy fémvázas) lépcsők egyik legnagyobb előnye, hogy az építkezést követően is bármikor könnyedén beszerelhetőek.

Nyílászárók, és egyéb fa munkák egyedi igényekre szabva!

Kérjen árajánlatot!